DANI 1058 | 27.07.2018.

Sławomir Sierakowski

Piše: Sławomir Sierakowski

Njemačka populistička iskušenja

Svjetski eksperti za Dane

Copyright: Project Syndicate 2018.

Njemačka populistička iskušenja

U ovom trenutku najbolji scenario bi bila još jedna ekonomska kriza u eurozoni, prosto zato što bi to možda konačno donijelo malo razuma u Njemačkoj

Pošto populizam nije ideologija sama po sebi, lako se može dopasti političkim mainstream partijama koje žele ojačati izbornu podršku. Uvijek ima političara koji su spremni oponašati populističke slogane i metode da bi pridobili birače, iako tako unose podjele u sopstvenu stranku. To dokazuju republikanci u SAD-u, konzervativci i laburisti u Velikoj Britaniji i Les Républicains s novim vođom Laurentom Wauquiezom u Francuskoj.
Ali najzloslutnija manifestacija ove tendencije se može naći u Hrišćansko-demokratskoj uniji/Hrišćansko-socijalnoj uniji Njemačke. Loš učinak koalicije CDU/CSU na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima u kombinaciji sa izbornim poenima populističke Alternative za Njemačku (AfD) bez presedana stvorili su nove razdore u okviru partijske grupacije.
Osim u dijelovima bivše komunističke Istočne Njemačke, najbolji učinak AfD-a je bio u Bavarskoj, uporištu CSU, gdje će u oktobru biti lokalni izbori. Odbrana desne pozicije od AfD-a je zato postala najveća briga CSU.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.