DANI 1058 | 27.07.2018.

Saša Rukavina

Piše: Saša Rukavina

Koliko Merkelova vrijedi Seehoferu?

svijet

Njemačku kancelarku čeka teška jesen, a možda i zima

Koliko Merkelova vrijedi Seehoferu?

Procjene kažu da bi povlačenje bavarske CSU iz koalicije dovelo do izbora na kojima bi CDU teško kandidovala Angelu Merkel za peti mandat, a niko ne zna koliko je daleko spreman ići Horst Seehofer, šef CSU, u ratu za Bavarsku sa AfD-om

Iako se u posljednjim radnim danima pred godišnje odmore, u vrijeme kad zatvaramo ovaj broj Dana čini da je njemačka kancelarka Angela Merkel prebrodila prvu veliku krizu svoje jedva sastavljene vlade, biće da je to ipak samo zatišje pred jesenju buru. Tako, naprosto, mora biti.
Jer, kancelarka se nalazi između bezbroj vatri. S jedne je odnos Evropske unije i SAD-a, trgovinski rat koji je započeo američki predsjednik Donald Trump. Umjesto da se situacija smiruje, Trump je dodatno zaoštrava pričom o carinama na uvozne automobile, koja će, ako se ostvari, Njemačku žestoko pogoditi. Ako se tome doda priča o finansiranju odbrane na julskom samitu NATO-a, onda i ne čudi kad njemački ministar vanjskih poslova, socijaldemokrata Heiko Maas, bez pardona poruči da se “partnerstvo sa SAD-om mora ispraviti” ako ga se želi sačuvati i da se “ne možemo više u potpunosti osloniti na Bijelu kuću”.

Mogu biti sila, ali.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.