DANI 1058 | 27.07.2018.

Razgovarao: Antonio Prlenda

Piše: Razgovarao: Antonio Prlenda

Zadubljeni u svijet lovačke avijacije

susreti

Dave Bio Baranek, Top Gun između istine i Hollywooda

Zadubljeni u svijet lovačke avijacije

Vojni analitičar Antonio Prlenda prije nekoliko godina za hrvatski časopis Aeronautika uradio je intervju s američkim vazduhoplovcem koji je bio učenik, zatim i instruktor u Topgunu, a u fillmu Top Gun “glumio” neprijatelja u izmišljenom ruskom avionu MiG-28. Snimanje drugog dijela Top Guna, čija se premijera očekuje iduće godine, dobar je razlog sjetiti se Biove priče

Dave Bio Baranek bivši je navigator, preciznije operater presretačkog radara (radar intercept officer - RIO) na američkom lovcu F-14 Tomcat. Na vrhuncu karijere letio je kao nastavnik u školi Top Gun, na stražnjem sjedalu lovca F-5F Tiger II, u vrijeme kada je 1985. Paramount Pictures snimao Top Gun. O tome je napisao i knjigu Topgun Days.
Baranek je letio u tri eskadrile F-14 iz sastava Pacifičke flote Ratne mornarice SAD-a, a od 1981. do 1998. sudjelovao je u pet produženih krstarenja na nosačima aviona USS Constellation, USS Ranger i USS Nimitz.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.