DANI 1058 | 27.07.2018.

Edina Kamenica

Piše: Edina Kamenica

Sve na izvol’te!

susjedi i komšije

Ne pitajte kako: Nepotpuni spisak imovine FBiH koju Hrvatska ne vraća

Sve na izvol’te!

Princip je uvijek isti: zatraži se vraćanje imovine, a onda Hrvatska u papirima nađe svoju zabranu prometovanja po čudnoj uredbi s početka milenija i... Ukupna knjigovodstvena vrijednost 180 nekretnina je 163.898.147 KM, s tim što mnoge nisu procijenjene. No, nekretnina ima još, pa će se i putem krivičnih prijava i tužbi dolaziti do njih

Koliko se bh. imovine nalazi izvan njenih granica trenutno niko ne zna, potvrdili su nam brojni visoki dužnosnici s kojima smo razgovarali u posljednje vrijeme. Tako je i kada je u pitanju Republika Hrvatska koja je, donijevši Zakon o državnoj imovini, došla pod lupu naše javnosti.
A i kako ne bi? Ovim se zakonom omogućava višegodišnji zakup, pa i do 30 godina, bh. nekretnina koje su u tamošnjim zemljišnim knjigama upisane, istina, u teretni, a ne u vlasnički list. No, po svemu što je njegov sadržaj, očito je, ovaj zakon još više sprečava vlasnike bh. imovine u Hrvatskoj da im ona bude vraćena.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.