DANI 1058 | 27.07.2018.

Edin Barimac

Piše: Edin Barimac

Traži se Mančić. Suzana Mančić!

samo nek‘ je pošteno

Muke po Centralnoj izbornoj komisiji BiH

Traži se Mančić. Suzana Mančić!

Skener koji će se nekad nabaviti radi napretka tehnologije, a ne sprečavanja izbornih krađa, softverski kvar za koji se ne zna ni kako ni zašto se desio, a u pitanju je tek goli žrijeb, pokazuju da je Centralna izborna komisija na tom nivou da je upitno smije li joj se povjeriti i organizacija ozbiljnije tombole u Mrduši Donjoj

O spremnosti Centralne izborne komisije BiH (CIKBiH) da organizuje i provede fer izbore u oktobru, nije se nikad toliko pričalo kao ove godine. Posljednja takva diskusija povela se u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Naime, više poslanika je na 62. sjednici, inače onoj započetoj krajem maja, a okončanoj iz trećeg pokušaja početkom jula, u raspravi izrazilo sumnju u nezavisnost i objektivnost rada Komisije, te u istinitost izbornih rezultata.
Poslanik Nezavisnog bloka Senad Šepić podsjeća da je rasprava o spremnosti CIK-a da organizuje i sprovede fer izbore u oktobru zatražena još u aprilu zbog tada aktuelnih pitanja izbora delegata u Dom naroda Federacije BiH, nestalih izbornih listića, te uvođenja elektronskog glasanja.
Kako kaže, velike političke stranke onemogućile su u Parlamentarnoj skupštini donošenje zakona o uvođenju elektronske kontrole glasanja s ciljem veće transparentnosti glasanja.

Akcizna koalicija minus dio SDA

“Evidentno je nepovjerenje u izborni proces u Bosni i Hercegovini i bez promjene takvog odnosa i veće transparentnosti, neće se stvari promijeniti.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.