DANI 1058 | 27.07.2018.

Piše:

Poduzetništvo ili oduzetništvo?

okruženje

Ima li na Balkanu poduzetničkog duha

Poduzetništvo ili oduzetništvo?

Dr. Elvir Čizmić, Mirza Mulešković, Fatmir Bytyqi i Živko Maletković su u zanimljivoj raspravi osvijetlili bezbroj aspekata poduzetništva danas na Balkanu i došli do zaključka da ono jeste i šansa za razvoj i da je zapostavljeno, ali i da vam danas treba štela da dođete do nekog ko će vam popraviti roletnu

Preduzetništvo ili oduzetništvo? Zvezdana Kovač, domaćica 11. emisije regionalnog TV programa Okruženje, nije to baš postavila kao dilemu, ali je ta kombinacija uvodničaru Renatu Baretiću bila dobar šlagvort da postavi tezu kako smo mi, “Balkan i njegove obale izmislili poduzetništvo”.
“E sad, problem je što su nam neki drugi narodi koji su malo skloniji pravilima ukrali patent i oni su uspješniji u poduzetništvu, a mi svoj talent koji je neosporan, moramo iscrpljivati u nadmudrivanju sa vlašću, bila ona ovakva ili onakva, bila ona tuđinska ili naša, kako ćemo je već nazvati. A ona se sad kad svako ima svoju, i to demokratski izabranu, s druge strane budući da je istog genetskog materijala i sastava ko i mi, troši na tome da nas pokuša zeznuti što više, uzeti poduzetniku što više”, kaže Baretić.

Globalni lanac isporuke

Poduzetnik se, naravno, suprotstavlja, ali, “logično, gubi i ostaje bez sve više para i bez sve više volje, odnosno sa sve manje para i sve manje volje”.
“Taj i takav teren je idealna podloga za nastanak korupcijske močvare, a korupcijska močvara je teren na kojem apsolutno, relativno brzo umiru svaka inovativnost, svaka kreativnost i svako poduzetništvo”, poentira Baretić.
Umire li zaista, jedno je od pitanja na koja su odgovor tražili dr.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.