DANI 1058 | 27.07.2018.

Đorđe Krajišnik

Piše: Đorđe Krajišnik

New Article

Nada na Trgu Susan Sontag

Ko je iznad života?

Ubistva Dženana Memića i Davida Dragičevića pokazala su u svoj svojoj brutalnosti sav užas etnizirane države koja, podastirući konflikt i strah kao jedine modele vladanja, dopušta divljanje nasilja

Protest koji se desio na Trgu Susan Sontag u Sarajevu, a kojim se zahtijevala istina i pravda u slučajevima još neriješenih ubistava Dženana Memića i Davida Dragičevića, stavlja nas kao društvo pred nekoliko važnih pitanja. Najprije, dolazi ono kobno, da li smo morali doći do ovako tragičnih ishoda, kada su izgubljena dva života, da bismo konačno stvarnost počeli percipirati otvorenih očiju. Tačnije, da bismo shvatili da je neprijatelj, oličen u kriminaliziranoj i korumpiranoj vlasti, jednak na svakoj strani Bosne i Hercegovine.
Slučajevi neriješenih ubistava Memića i Dragičevića, te više nego očita upetljanost pojedinih struktura državnog aparata u opstruiranje istraga, doveli su nas pred zid koji se ne može prekoračiti bez ozbiljnih potresa. Jer taj zid priječi bilo kakvu mogućnost mišljenja sadašnjosti i budućnosti u ovoj zemlji. On je pitanje života i smrti, jer Dženanova i Davidova tragedija su momenat kada je sistem doveden do paroksizma.

Pred zidom

Pred tim napuknućem, u kojem su žrtvovana dva života, mi kao društvo počinjemo napokon, bar malo, da se probijamo iz maglina i zamki etničkih tenzija.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.