DANI 1058 | 27.07.2018.

Saša Rukavina

Piše: Saša Rukavina

Trip koji ne tripa

moderna XIII

Saznajte sve o krajevima kojim putujete

Trip koji ne tripa

Ako često putujete i koristite navigaciju, a pritom volite saznati više informacija o mjestima i gradovima kroz koje prolazite, aplikacija Road Trip će vam biti od velike pomoći. Tehno-stručnjakinja Malte Ubl, inače vođa tima Gooogleovog AMP projekta, kreirala je aplikaciju koja otkriva lokaciju korisnika i pronalazi relevantne informacije s Wikipedije o toj lokaciji. Aplikacija Road Trip zatim glasno čita te informacije, poput pametnog putnika koji zna sve o historiji grada i priča vam je dok se vozite ili hodate.
Za one radoznale aplikacija nudi mogućnost čitanja i drugih zanimljivih informacija o obližnjim mjestima. Road Trip može raditi na Google Chromeu, Firefoxu i drugim preglednicima koji podržavaju GPS i sintezu govora.
“Prvobitno sam razvila aplikaciju za sebe, jer sam često vozila kroz razna mjesta i uvijek sam razmišljala kako bi bilo lijepo da naučim malo više o njima dok sjedim za volanom i nemam ništa pametnije raditi”, kazala je Ubl za Verge.
Međutim, njena ideja zainteresovala je veliki broj developera, a poslije i ljudi koji je koriste prilikom dugih putovanja.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.