DANI 1058 | 27.07.2018.

Darko Omeragić

Piše: Darko Omeragić

Kladionice su živi pijesak iz kojeg se teško vadi

kocka: pogled u glavu

Ibrahim Prohić, psiholog

Kladionice su živi pijesak iz kojeg se teško vadi

Prvo su odgovorni oni koji sebi dozvole luksuz da upadnu u živi pijesak klađenja, odnosno kocke i strasti koja počinje njima da vlada. Jednom prilikom sam jednom osuđeniku na njegovo ubjeđivanje da postoji 100 razloga da se krade, odgovorio da je bio rat i da smo svi gladovali, ali da nismo svi krali

Psiholog Ibrahim Prohić kaže povodom odluke Rijaseta Islamske zajednice u BiH da se ozbiljnije uhvati ukoštac sa pošasti klađenja u BiH, kako se IZ treba obratiti vladajućoj stranci u FBiH (SDA) i od nje zatražiti da se oblast klađenja zakonski uredi.
“Oni koji su pratili ovu oblast znaju da je prije godinu bio pokrenut postupak izmjene Zakona o igrama na sreću i da je to stalo, jednim dijelom, i zbog stavova HDZ-a. Sumnja se da postoje neke relacije između te stranke i kladionica u Hercegovini, ali isto to možemo reći za relaciju SDA i kladionica na teritoriji na kojoj SDA ima političku moć. Dakle, nisu krivi samo jedni ili drugi.
Islamska zajednica zna kod koga je politička moć i zna ko i kako donosi zakone. Naravno, sam zakon ne bi riješio problem klađenja, ali bi uredio oblast na način kako je to u uređenim društvima urađeno”, kaže Prohić.
On se vraća suštini: “Ovaj problem o kojem mi pričamo ima svoju individualnu i društvenu dimenziju, individualne i društvene uzroke, te takve i posljedice”.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.