DANI 1058 | 27.07.2018.

Đorđe Krajišnik

Piše: Đorđe Krajišnik

Prespanski sporazum je pravno mrtvorođenče

intervju

Biljana Vankovska, profesorica na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Skoplju

Prespanski sporazum je pravno mrtvorođenče

Ekspertica za mirovna pitanja Biljana Vankovska za Dane govori o, prema mnogima, povijesnom dogovoru između Makedonije i Grčke o novom imenu Makedonije, putu ove zemlje ka EU i NATO-u, te ulozi premijera Zorana Zaeva u svim tim procesima

DANI: U Makedoniji se posljednjih mjeseci desilo nekoliko važnih političkih događaja. Najprije, postignut je, kako se navodi u medijima, povijesni sporazum sa Grčkom o imenu Makedonije. Kako gledate na to i kako se odrazilo na politički život u Vašoj zemlji?

VANKOVSKA: Ja bih ipak počela s onim što se nije desilo, a što je većina građana očekivala, da bih objasnila kontekst. Dakle, godinu nakon formiranja nove Vlade do značajnijih reformi i poboljšanja života nije došlo u niti jednoj sferi. Građani su oduvek na prioritetnu lestvicu stavljali socio-ekonomske probleme, siromaštvo, korupciju, partizaciju - a tek onda međuetničke odnose ili spoljnopolitičke teme. Vlada Zaeva je krenula obrnutim putem, po poznatoj mantri da će med i mleko proteći automatski kada/ako zemlja uđe u NATO i EU. Zbog toga Vlada je najviše uložila u sferi susedskih odnosa, potpisavši dogovor sa Bugarskom, a sada i sa Grčkom.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.