DANI 1058 | 27.07.2018.

Razgovarala: Tamara Nikčević

Piše: Razgovarala: Tamara Nikčević

Hoćete li pobeći, hoćete li odustati?

intervju

Mila Turajlić

Hoćete li pobeći, hoćete li odustati?

Beogradska rediteljka i članica žirija takmičarskog programa dokumentarnog filma ovogodišnjeg SFF-a za Dane govori o svojim filmovima Cinema komunisto i Druga strana svega i objašnjava zašto joj je, kao filmskoj autorki, SFRJ uvijek toliko inspirativna, da li je Jugoslavija zaista bila “filmska iluzija” i zbog čega je, nakon projekcija Cinema komunisto u Sarajevu, imala utisak da je svoj film “donela kući”

Krajem jula, na Međunarodnom filmskom festivalu u La Rochelleu u Francuskoj, prikazan je novi dokumentarni film beogradske rediteljke Mile Turajlić Druga strana svega. Nedugo nakon početka projekcije, uzbuđeno čekajući reakcije publike, Mila Turajlić prihvatila je razgovor za Dane.
“Moj novi film Druga strana svega govori o vratima u dnevnoj sobi našeg porodičnog stana u Beogradu, koja su zaključana ravno sedamdeset godina. Naravno, priča o podeljenom stanu samo je povod da bi se otvorila mnogo šira tema, neka vrsta porodične hronike, koja ne samo što govori o nekoliko generacija moje porodice nego paralelno prati istoriju nastanka i raspada Jugoslavije”, objašnjava Mila Turajlić. “Glavni sagovornik i glavni lik filma Druga strana svega je moja majka Srbijanka Turajlić, koja je, kao i ja, u tom stanu i rođena i odrasla.
Kao profesorka Beogradskog univerziteta (Elektrotehnički fakultet u Beogradu; prim. aut.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.