DANI 1058 | 27.07.2018.

Razgovarao: Saša Rukavina

Piše: Razgovarao: Saša Rukavina

Šarović je oprezan, Valter može dovesti više od 100.000 turista

Intervju dana

Chen Bo, ambasadorica Narodne Republike Kine u BiH

Šarović je oprezan, Valter može dovesti više od 100.000 turista

Kina, zemlja koja je neosporno među najvećim i najjačim na svijetu, svojom inicijativom Pojas i put uvodi potpuno nove principe u globalizaciju. Principe u kojim nema velikih i malih, postoji samo zajednički interes i zato će ove godine prvi put organizovati međunarodni uvozni sajam, čime će robe svih zemalja dobiti platformu kroz koju se mogu plasirati na kinesko tržište. A gdje je u svemu tome Bosna i Hercegovina?

DANI: Ma koliko se mi trudili da se organizujemo sami u BiH, globalna kretanja nam to ne daju: i te kako počinjemo osjećati posljedice globalnog trgovinskog rata koji su SAD pokrenule protiv Vaše zemlje, ali i ostatka svijeta. Zato i moram početi s pitanjem imate li informacija o mogućim pregovorima koji su najavljeni još početkom maja?

CHEN BO: U pravu ste. Zemlje svijeta su sve povezanije, nijedna zemlja ne može se organizovati sama, odvojeno od ostatka svijeta. Zato je predsjednik Kine Xi Jinping predložio izgradnju zajednice zajedničke budućnosti čovječanstva. Trgovinski rat ne koristi nikome, niti iko iz njega može izaći kao pobjednik. Kineska strana je uložila maksimalne napore kako bi se izbjegao trgovinski rat. Nisam stručnjak za trgovinska pitanja između Kine i SAD-a.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.