DANI 1058 | 27.07.2018.

Edina Kamenica

Piše: Edina Kamenica

Ovo je bitka za živu djecu!

bunt i otpor

Čekajući Godoa, čekajući Pravdu i Istinu

Ovo je bitka za živu djecu!

Na Trgu Susan Sontag 21. jula okupio se narod da sasluša očeve koji se bore za otkrivanje ubica njihove djece... Mnogi su nam rekli da su najviše došli zbog sebe

Kada počinje neki protestni skup? U trenutku dok se postavlja bina, pale kamere, voditelj uzima mikrofon ili...? Prozori naše redakcije gledaju na Trg ispred Narodnog pozorišta, za kojeg još premalo ljudi, nažalost, zna da se zove po poznatoj spisateljici, aktivistkinji i humanistkinji Susan Sontag, koja je, kako je to rekao bivši gradonačelnik Sarajeva Muhidin Hamamdžić, obrazlažući potrebu da joj Sarajevo zahvali, “aktivno sudjelovala u kreiranju historije ovog grada”.
Sontag je nekoliko puta posjetila ratno Sarajevo, stalno lobirala za prestanak njegove opsade, a režijom predstave Čekajući Godoa poslala je simboličnu poruku svijetu.
Možda je to sada nadrealno, ali sam sigurna da bi, da je živa i da je u Sarajevu, Susan sigurno prisustvovala protestnom okupljanju u subotu, 21. jula, na tom mjestu i da bi mirna lica i puna srca napustila skup, koji se, eto, zvao Pravda za Dženana.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.