DANI 1058 | 27.07.2018.

Tim Dana

Piše: Tim Dana

Kako se boriti protiv kocke

anketa dana

Zlo koje niko ne odobrava, a malo ko zaobilazi

Kako se boriti protiv kocke

Može i ovako: Bosanac B. S. je riješio da poslije 12 godina kontinuiranog kockanja, pored stručne pomoći u liječenju zavisnosti od kocke, u Austriji tuži kockarnicu

Bosanac i liječeni kockar B. S. (47) pokrenuo je nesvakidašnji sudski postupak u Beču u kojem bi, kako su saopćili iz udruženja Privileg, koje u Austriji pruža besplatnu pravnu pomoć na maternjem jeziku svim građanima bivše Jugoslavije, mogao da naplati blizu dva miliona eura od vodećih austrijskih kockarnica, sportskih kladionica i online platformi za igre na sreću. Privilegov advokat dr. Christoph Naske kaže da postoji nekoliko pravnih osnova za pokretanje sudskog procesa za vraćanje prokockanog novca.
“U prvom slučaju osoba je patološki ovisna o kocki, pa se posmatra kao pravno nesposobna za sklapanje ugovora. Drugi osnov je zabrana kockanja kod inostranih igara na sreću koja je na snazi u Austriji, a prema kojoj većina inostranih kockarnica, u koje spadaju i one online, najčešće nemaju odgovarajuću licencu.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.