DANI 1058 | 27.07.2018.

Faruk Šehić

Piše: Faruk Šehić

Dnevnik s ruba

Apokalipsa na stadionskoj travi

Nikad jadnije svjetsko prvenstvo u fudbalu od ovog u Rusiji, unatoč nezamislivom uspjehu naših zapadnih susjeda, koji će tu zemlju za jednu noć natjerati da zaboravi da je najsiromašnija članica EU-a. Uzalud će ljubitelji fudbala navoditi sjajne statistike, bljeskove nekih igrača, jer prvenstvo je organizovano pod pokroviteljstvom vodećeg diktatora i države u kojoj se ne poštuju elementarna ljudska prava. U državi koja se petlja u tuđe političke izbore, potpomaže sve ultra-desničarske pokrete u Evropi: od fašističkog Nacionalnog fronta Marine Le Pen do velikosrpskog SNSD-a Milorada Dodika, napada strane državljane radioaktivnim agensom, sistematski radi protiv Evropske unije. Rusija koja ’mirno i dostojanstveno’ anektira dijelove susjednih država kad god joj se prohtije.
Dok smo mi aplaudirali Modriću (koji je prodao svoj dres i novac uplatio za obranu tadašnjeg haškog ’uznika’ Daria Kordića) istovremeno su ruske paratrupe ubijale ljude u Ukrajini. Zamislite da Thomas Miller proda svoj dres da pomogne nekom Hansu kojem sude za nacističke zločine iz Drugog svjetskog rata. Kako bi reagovala njemačka javnost, vjerovatno taj igrač više nikad ne bi nigdje zaigrao, ali kod nas je obožavanje fašista normalno, to je dio sportske kulture.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.