DANI 1058 | 27.07.2018.

Mirela Dautbegović

Piše: Mirela Dautbegović

01.08. - Komentar Mirela

Borges ima dvije strane. Ipak!

Proći će vrijeme, i mi ćemo otići zauvijek, zaboraviće nas, zaboraviće nam lica, glasove i koliko nas je bilo, no patnje naše pretvoriće se u radost za one koji će živjeti poslije nas i nastupiće na zemlji sreća i mir... Tri sestre, Čehov
Čim je sudija odsvirao kraj na stadionu Luzhniki u Rusiji, spuštena je zastava na Svjetsko prvenstvo u fudbalu. Posljednja predstava je odigrana, protagonisti ukrstili mačeve u najvažnijem dvoboju koji je na repertoaru svake četiri godine, jedan pobijedio, drugi otišao na vječna lovišta, a publika željna krvi skinula je dresove i vratila se svakodnevnici.
Kolega Edo Salčinović je nedavno spomenuo kako se argentinski pisac Jorge Luis Borges nešto čudio što ljudi gledaju fudbal i da je rekao nešto tipa da je fudbal popularan zato što je glupost popularna. Taj deklarisani mrzitelj najvažnije sporedne stvari na svijetu, Borges, tvrdio je, kažu ljudi, da je fudbal neraskidivo povezan s nacionalizmom, a nije volio fudbalske navijače, koje je smatrao razularenom masom s fašističkim tendencijama.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.