DANI 1058 | 27.07.2018.

Saša Rukavina

Piše: Saša Rukavina

Lider mora postati most

01.08. - Glavni text adt molore ada

Mostarski Centar za mir i multietničku saradnju opet okupio region

Lider mora postati most

Alexis Tsipras, Zoran Zaev, Duško Marković i Denis Zvizdić, okupljeni na obilježavanju 14. godišnjice obnove Starog mosta, poručili su da je budućnost regiona u povezivanju

U organizaciji Centra za mir i multietničku saradnju, u okviru manifestacije Mostarsko ljeto 2018, u Mostaru je 14. godišnjica obnove Starog mosta obilježena nizom svečanosti kojima su prisustvovali premijeri Grčke Alexis Tsipras, Makedonije Zoran Zaev, Crne Gore Duško Marković i njihov domaćin, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.
Simboličnim prelaskom preko Starog mosta i bacanjem cvijeća u Neretvu, delegacije su odale počast svim žrtvama rata, a nakon što su članovi Kluba skakača Mostari izveli tradicionalne skokove, Tsipras je potpisao Mostarsku povelju mira. On je morao skratiti posjetu BiH zbog velikog šumskog požara koji je buktao u blizini Atine, pa nije vidio kako tu povelju nešto kasnije, u dvorištu Koski Mehmed-pašine džamije uz muzički performans Mostarskih kiša, potpisuje i Marković.
Zaev, koji je Mostarsku povelju mira potpisao prošle godine, rekao je da je poruka koju šalju “prisustvom na manifestaciji koja slavi mir jaka”.
“Mi promovišemo kako jedan lider može, treba i mora se izdignuti iznad predrasuda te sam postati most, povezujući se sa drugim liderima koji misle dobro svojim građanima. Mi, lideri regiona, međusobno smo se povezali, pokazali smo dostojno poštovanje jedni za druge, okrenuli smo leđa onome što nas dijeli i uhvatili smo se onoga što nas povezuje.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.