DANI 1058 | 27.07.2018.

Saša Rukavina

Piše: Saša Rukavina

Čekanje na zatvor košta 7,5 miliona

01.08. - Glavni tekst Gitium fugauga

Prenosimo bez komentara

Čekanje na zatvor košta 7,5 miliona

Ministarstvo pravde BiH predložilo je da Upravni odbor državnog zatvora u Vojkovićima, opština Istočna Ilidža, preduzme sve potrebne aktivnosti s ciljem okončanja postupka tehničkog prijema zgrade zatvora u roku od tri mjeseca, napominjući da svaki mjesec kašnjenja otvaranja zatvora BiH košta 930.000 KM. Prema Informaciji i o činjenicama i okolnostima prolongiranja roka početka rada Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera, to znači da je osam mjeseci zastoja u radu zatvora BiH koštalo oko 7,5 miliona KM.
U Informaciji se navodi da Jedinica za implementaciju projekta smatra da je previsoka ponuda za tehnički prijem državnog zatvora od oko 300.000 KM, koju je poslao Unis institut za ekologiju, zaštitu na radu i zaštitu od požara iz Istočnog Sarajeva. Postupak za izdavanje upotrebne dozvole je u fazi u kojoj su ispoštovane sve zakonske pretpostavke da se nastavi i okonča, a njegovo obustavljanje nije opcija jer se, u teoriji, može odustati od vođenja postupka za izdavanje upotrebne dozvole, ali se ne može odustati od postupka za vršenje tehničkog pregleda, koji je osnova za izdavanje upotrebne dozvole.
Ministarstvo kaže da je, s obzirom na fazu postupka u kojoj se Jedinica trenutno nalazi, najregularniji i sasvim pravno dosljedan korak da se s Unisom dogovori za cijenu, jer je, po mišljenju Jedinice, ponuda Unisa previsoka i ne predstavlja stvarnu cijenu.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.