DANI 1057 | 29.06.2018.

Zinaida Đelilović

Piše: Zinaida Đelilović

Pravosuđe na dnu

upiremo prstom

Slažu li se prioriteti i interesi VSTV-a i države

Pravosuđe na dnu

Dok VSTV raspravlja o samom sebi iliti izmjenama Zakona o VSTV-u BiH, koje su i sami članovi nazvali spiskom lijepih želja, parlamenti zakone pišu za političare, optužnice padaju jer su loše, a sudovi nedosljedno tumače propise

Prvu junsku sjednicu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH obilježila je rasprava o prijedlogu izmjena Zakona o VSTV-u BiH, a najviše nesuglasica izazvao je prijedlog Stalne komisije za legislativu da se broj članova VSTV-a poveća sa trenutnih 15 na 20.
Žustra se rasprava vodila oba dana sjednice, neki od članova Vijeća bili su za, neki protiv, a svi su imali svoje argumente. Ipak, činjenica je da se raspravljalo o nečemu na šta VSTV nikako ne može uticati, a ni sami nisu krili da ne očekuju ništa po pitanju prijedloga izmjena Zakona, koji usaglašavaju. Sve te prijedloge nazvali su "spisak lijepih želja", što je u konačnici i tačno.

Za i protiv

Milan Tegeltija, predsjednik VSTV-a BiH, novinarima je pojasnio da i Venecijanska komisija preporučuje broj članova kao predstavnika sudija i tužilaca, ali da je prije toga potrebno prvo VSTV ugraditi u Ustav BiH, kako bi se izbjegao "politički utjecaj na ovu instituciju".
"Smatram da je zakonodavni zahvat u te dijelove Zakona koji se odnose na sastav i nadležnosti previše riskantan sa stanovišta zaštite nezavisnosti i integriteta VSTV-a zbog političke zbilje u BiH. Zbog toga ja i veliki broj članova VSTV-a imamo tu rezervu", kazao je tada Tegeltija.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.