DANI 1057 | 29.06.2018.

Yanis Varoufakis

Piše: Yanis Varoufakis

Zaslužena kazna Angele Merkel je evropska i svjetska zla sreća

Svjetski eksperti za Dane

Copyright: Project Syndicate 2018.

Zaslužena kazna Angele Merkel je evropska i svjetska zla sreća

Niko ko je prije tri godine obratio pažnju na grčku situaciju ne bi trebao biti iznenađen pozicijom na kojoj se njemačka kancelarka Angela Merkel i Evropa danas nalaze. Ali samo će opasna budala slaviti

Jedna od uobičajenih grešaka evropskih lidera u tumačenju neprijateljstva koje predsjednik Donald Trump pokazuje prema tradicionalnim američkim saveznicima, kao i spremnosti njegove administracije da svojim postupcima ugrozi međunarodni poredak je uvjerenje da je to nešto novo i jedinstveno. To nije tačno.
“Moja filozofija je da nas stranci pokušavaju namagarčiti, a naš zadatak je da namagarčimo mi njih.” Tako je govorio John Connally, američki ministar finansija 1971., pokušavajući da ubijedi predsjednika Nixona da kazni Evropu povlačenjem iz sporazuma postignutog u Bretton Woodsu.
Trump bi se sigurno složio da je u “održavanju ravnoteže između potreba stabilnog međunarodnog sistema i slobode djelovanja kreiranjem državnih politika” Amerika mudro “dala prednost drugom prioritetu”. To su riječi koje je izgovorio Paul Volcker, tada šef Federalnih rezervi New Yorka, komentirajući odluku predsjednika Nixona sedam godina kasnije.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.