DANI 1057 | 29.06.2018.

Piše:

Znaju li Amerikanci da ih niko ne voli?

svijet

Nakon raspada na samitu G8 trgovinski rat se širi

Znaju li Amerikanci da ih niko ne voli?

Opaska turskog parlamentarca izgovorena ruskom Sputnjiku svoj puni smisao dobiva u korelaciji sa jadikovkom evropskog dužnosnika američkom The Wall Street Journalu da se u Kanadi na samitu G7 “osjećala iritacija zbog Trumpovih riječi, ali svi su pokušali biti racionalni i mirni”

Teško je, u stvari, još vidjeti šta tačno znači odgovor Evropske unije Sjedinjenim Američkim Državama na carine za evropski aluminij i čelik, koje su na snagu stupile 1. juna. Evropa je uzvratila carinama na američki čelik, poljoprivredne i ostale proizvode među kojim su burbon, kikiriki puter, brusnice, sok od narandže...
Dobro, to se ne zove carine, evropska komesarka za trgovinu Cecilia Malstrom upotrijebila je termin tarife rebalansiranja, međutim, suština je u brojki - radi se o 2,8 milijardi eura koliko će američki izvoznici morati platiti ako žele zadržati isti nivo izvoza u Evropu.

Cijena? Sitnica: 267 miliona

Očekivalo se da rebalansiranje počne u julu, ali.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.