DANI 1057 | 29.06.2018.

Vildana Selimbegović

Piše: Vildana Selimbegović

Sudbonosni podvig Jugoslavije

sjećanja

Nova knjiga Raifa Dizdarevića

Sudbonosni podvig Jugoslavije

Podsjećanje na historijsko NE staljinizmu: akter, svjedok i sudionik ovog velikog pothvata jedne male zemlje 70 godina poslije piše o sukobu koji je kulminirao Rezolucijom Informbiroa

Nema više ni Sovjetskog saveza ni Jugoslavije, prašina zaborava prekrila je i burnu 1948. godinu, no da se iz historije ima šta naučiti zorno svjedoči i najnovija knjiga Raifa Dizdarevića. “Sudbonosni podvig Jugoslavije” podsjećanje je na historijsko NE staljinizmu, ali i događaj koji je opredijelio budućnost tadašnje zemlje i umnogome uticao na međunarodne odnose kako na Balkanu, tako i u Evropi, ali i svijetu. Akter, svjedok i sudionik ovog velikog pothvata jedne male zemlje piše o sukobu koji je počeo još tokom Drugog svjetskog rata, koji je tinjao i kulminirao Rezolucijom Informbiroa, teškim godinama neizvjesnosti i otpora te relacijama sa SSSR-om i nakon Staljinove smrti, sve do Deklaracije o međusobnim i međunarodnim odnosima, 1988. godine.

Prvo o autoru

Raif Dizdarević je rođen u Fojnici 9. decembra 1926.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.