DANI 1057 | 29.06.2018.

Tekst i foto: Faruk Šehić

Piše: Tekst i foto: Faruk Šehić

Pronađen u prijevodu

ruinlust

Putovanje kroz babilonske tornjeve svjetskih jezika

Pronađen u prijevodu

Vjerovatno postoji stručni termin u lingvistici (psiholingvistici) za ovo što se meni trenutno dešava, neki sindrom babilonskog tornja, taj nevjerovatan osjećaj bliskosti prema jezicima u kojima često obitavam

Toliko dugo sam putovao da sam u potpunosti izgubio vlastiti centar, onaj kojem se svako vraća nakon završenog putovanja. Postmodernisti sa svojim rasredištenjem i sličnim retoričkim tlapnjama neka prošetaju. Pitanje je koliko se putovanje uopšte završava, a koliko sve to doživljeno nastavlja da traje u nama. Da živi neki poseban život koji nema namjeru da se ugasi sam od sebe.
Svi ti predjeli, lica, pokreti ljudi, gestikulacije, žamor, nejasan govor, ili sasvim razgovijetno pričanje na mnogim stranim jezicima koji se u tebe zarivaju i ne žele izvjetriti iz memorije.
KADA KOMUNICIRAM sa svojim prekookeanskim drugovima onda im neke izraze, metafore stalno objašnjavam tako što se služim i riječima iz poljskog jezika, koji ne poznajem dobro, ali na leksičkom nivou svakog dana u svakom pogledu sve više napredujem. Isto mi se dešava sa italijanskim jezikom.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.