DANI 1057 | 29.06.2018.

Ahmed Bosnić ahmed@bosnic.com

Piše: Ahmed Bosnić ahmed@bosnic.com

Život u vatrenom prstenu

putopis

Na marginama Ekspedicije “Nan Madol 2018.”

Život u vatrenom prstenu

Uvijek kada se uspješno završi neka istraživačka misija, kao što je Ekspedicija “Nan Madol 2018.”, u dnevniku ostane i pregršt ništa manje zanimljivih saznanja koja nisu našla mjesta u dnevnim izvještajima. Tako je nastala ova reportaža...

“Jednog dana se iz morske pjene na obalu izbacila riba i postala prelijepa djevojka. Popela se na obližnji brijeg i gore upoznala muškarca koji ju je oženio. Ali žena-riba je znala da ne smije jesti krompir i jamovo korijenje (vrsta jestive biljke), ako bi ih pojela, ponovo bi postala riba, teško bi oboljela i zauvijek bi se vratila u more. Jer, jam i slatki krompir nisu plodovi njene domovine - mora.
Njen muž je već imao ženu, koja je bila jako zla, pakosna i ljubomorna na suparnicu. Kada joj je na prevaru izmamila tajnu zabranjenih jela, pomiješala je gomolje jama i krompira u jelo i dala joj da pojede. Od toga je žena-riba teško oboljela.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.