DANI 1057 | 29.06.2018.

Elmina Muhić
Foto: Didier Torche

Piše: Elmina Muhić Foto: Didier Torche

Radilo se punim srcem i punom snagom

oni su radili džaba

Omladinske radne akcije, pečat jednog vremena i jedne države

Radilo se punim srcem i punom snagom

Omladinske radne brigade u kojima je mladež Jugoslavije učestvovala od Ćopićeve Bitke u Zlatnoj dolini, bile su i simbol zajedništva i nesebičnog darivanja društvu, ne očekujući ništa zauzvrat. Drugarstvo, ali i rad punom parom, ono je čega se nekadašnji brigadiri sjećaju i 40 godina nakon što su izgradili drugi kolosijek pruge Šamac - Sarajevo

Četrdeset godina je prošlo od ideje Rate Dugonjića da drugi kolosijek pruge Šamac - Sarajevo, odnosno dio od Doboja do Zenice, gradi omladina bivše Jugoslavije. Sedam i po mjeseci teškog rada i vjera u omladinu urodili su sa sto kilometara nove pruge.
Uglavnom se zna otkud ta priča, ali, podsjetimo: u drugoj polovini sedamdesetih godina Željeznice BiH objavile su međunarodni tender za gradnju i elektrifikaciju dionica pruge od Doboja do Zenice. Najbolju ponudu imala je jedna strana firma, a pošto potrebnog novca nije bilo ni na računima Željeznica, niti u budžetu, Dugonjić se dosjetio omladinskih radnih akcija. Jer, i “staru” prugu sagradili su akcijaši, 30 godina ranije.

Tito pristao - počinjemo raditi

“Rato Dugonjić je rekao da je autor ideje Tito, ali nije, nego je on. Moram priznati da je Rato uvijek bio naklonjen omladincima, bilo izravno ili indirektno.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.