DANI 1057 | 29.06.2018.

Piše:

Poštar je tužni svjedok propasti

okruženje

Čekajući penzije

Poštar je tužni svjedok propasti

Generacijama je vojni poklič svakoga ko bi ranog kišnog jutra morao da napusti postelju i otisne se u radni dan bio samo da dočekam penziju. U ovoj emisiji regionalnog TV serijala Okruženje Nenad Rašić, Francka Ćetković, Selvedin Šatorović i Zoran Radulović tražili su odgovore na dva pitanja koja kvare nadu: da li će penzija dočekati nas i da li će donijeti spokojnu starost ili zebnju pred besparicom

Otkuda pitanja da li će penzija dočekati nas i da li će donijeti spokojnu starost ili zebnju pred besparicom, koja su, kako kaže domaćica Okruženja Zvezdana Kovač, u prošlosti bila gotovo nezamisliva? Odgovore je tražila sa bivšim kosovskim ministrom rada Nenadom Rašićem, sindikalcima iz Slovenije Franckom Ćetković i BiH Selvedinom Šatorovićem, te novinarom iz Crne Gore Zoranom Radulovićem.
Gost-uvodničar Voja Žanetić odmah je na početku upozorio da se penzioni fondovi zemalja regiona polako prazne i da ih, između ostalog, nema ko da popuni.

Strah kao od horora

“Mladi koji treba da popune te fondove ili se nisu rodili ili nemaju posao ili popunjavaju fondove u razvijenijim zemljama u kojima imaju te poslove, Nemačkoj, Švajcarskoj, Švedskoj... Poštar koji donosi penzije, taj simpatični čovek koji je bio romantična pojava, uopšte više nije to. On je tužni svedok propasti države, penzionog fonda pa i samog penzionera”, kaže Žanetić.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.