DANI 1057 | 29.06.2018.

Saša Rukavina

Piše: Saša Rukavina

Tiho dođu, još tiše odu

nezavisni

Rodna izborna godina i za kandidate koji idu mimo stranaka

Tiho dođu, još tiše odu

Od 39 zainteresovanih da budu nezavisni u bh. institucijama, prvo, CIK-ovo rešeto prošlo je njih 34. Drugo, biračko, odgovoriće na dilemu može li iko od njih do četiri i po odsto glasova u svojoj izbornoj jedinici, do koliko je dobacio najuspješniji nezavisni kandidat na prošlim općim izborima

U odnosu na broj ovjerenih nezavisnih kandidata na općim izborima u BiH 2014., oktobarski opći izbori ove godine jesu “rekordni”, kako je to krajem maja u svojoj analizi tvrdila agencija Anadolija. U tom se trenutku čekalo da Centralna izborna komisija ovjeri 39 prijavljenih.
Dobro, 38, znalo se da Svetozaru Pudariću neće biti ovjerena kandidatura za člana Predsjedništva jer mu se nisu složile nacionalna pripadnost i adresa. Uz Pudarića nisu ovjerene još četiri nezavisne kandidature, tako da je spisak zaustavljen na 34. Ili, deset više nego 2014. Anadolija podsjeća da su se na općim izborima 2002.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.