DANI 1057 | 29.06.2018.

Adnan Demić

Piše: Adnan Demić

A šta je tačno problem s gradskim kolektorom?

naći dobar izgovor

Kad čak grčka kriza utiče na mostarske otpadne vode

A šta je tačno problem s gradskim kolektorom?

Pomoć da se Neretva zaštiti od mostarske kanalizacije i oborinskih voda zatražena je 2002. Napravljen je projekt i... Čekalo se. Raskopavanje mostarskih ulica počelo je prije otprilike četiri godine. Nakon žestokih pritisaka stranih finansijera kolektor je ovih dana pušten u probni rad. Ali, kopanje još traje. Osim u Titovoj, gdje je turistička sezona...

Manje od četiri godine prošlo je otkad je izvađena prva lopata zemlje u blizini Franjevačke crkve u Mostaru u namjeri da se tamo izgrade prečistači otpadnih voda, do dana kad je u njih puštena oborinska voda. Mostarci će se, ukoliko se stvari budu odvijale prema planu, nakon peripetija, odgađanja rokova i traženja novca, uskoro pohvaliti čistom Neretvom.

Asfalt propao pod teretom mita

Novoizgrađeni prečistači su, dakle, praktično već u funkciji. Bolje reći, u toku je testna faza, nakon koje je gradonačelnik Ljubo Bešlić zakazao svečano puštanje u rad. Vrijednost projekta na konferenciji za medije pred početak radova, procijenjena je na 12 miliona maraka. Istog su dana u Vijećnici potpisani ugovori s izvođačima angažovanim na lokalitetu Bulevar - na potezu od Franjevačke do Ulice fra Didaka Buntića i na Šemovcu.
Rok za završetak iznosio je devet mjeseci.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.