DANI 1057 | 29.06.2018.

Saša Rukavina

Piše: Saša Rukavina

Domaća trava u Lidlu 17 eura

moderna XII

Privatna inicijativa je zakon

Domaća trava u Lidlu 17 eura

U sjeni vijesti da je Kanada legalizirala marihuanu u “rekreativne svrhe”, ostala je vijest da je početkom juna trgovački lanac Lidl u svojim švajcarskim dućanima počeo prodavati lokalno uzgajanu marihuanu.
Švajcarska je još 2011. godine zakonski dozvolila osobama starijim od 18 godina da kupe i koriste marihuanu koja ne sadrži više od jedan posto tetrahidrokanabinola (THC), glavne psihoaktivne supstance koja se nalazi u ovoj biljci.
Trenutno u Lidlu u Švajcarskoj marihuana iz domaćeg uzgoja košta 18 švajcarskih franaka ili 15 eura, dok paketić s tri grama kanabisa iz staklenika košta oko 17 eura.
Iako je riječ o njemačkom lancu trgovina, marihuana se može kupiti samo u Lidlu u Švajcarskoj, jer je u Njemačkoj još zabranjena. Distributer kanabisa je švajcarska kompanija The Botanicals, koja ga uzgaja u zatvorenom prostoru, uz pomoć poluautomatiziranih staklenika.
“Oslanjamo se isključivo na održivu proizvodnju i ne dodajemo hemikalije, ni sintetički ili genetski modificirane supstance”, naveli su iz The Botanicalsa.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.