DANI 1057 | 29.06.2018.

Saša Rukavina

Piše: Saša Rukavina

Robot nije roditelj!

moderna VII

Dobar za druženje i kontrolu, ali

Robot nije roditelj!

Robot iPal veličine djeteta koji govori kineski i engleski, poučava matematiku, priča šale i predlaže igre, koji je predstavljen nedavno u Šangaju, zamišljen je kao pratnja najmanjoj djeci koja se nemaju s kim igrati.
Visok je poput petogodišnjaka, kreće se na točkovima, ima savitljive ruke, na prsima mu je veliki tablet, a pokretne oči su opremljene tehnologijom za prepoznavanje lica.
“Robot je zamišljen kao društvo djeci. Kada ono vidi iPala, odmah ga prihvata kao prijatelja, kao drugo dijete u porodici”, kaže Tingyu Huang, suosnivač AvatarMind Robot Technology, razvojne firme osnovane prije četiri godine u Nankingu.
iPal je bijele boje, obrub može, po izboru, biti ružičasti ili plav, a roditeljima može omogućiti da razgovaraju s djetetom i da ga nadziru zahvaljujući senzorima pomoću kojih sluša i promatra okolinu. Tehničke karakteristike možete vidjeti na www.ipalrobot.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.