DANI 1057 | 29.06.2018.

S. Rukavina

Piše: S. Rukavina

Zdravko Mamić

Ličnost u fokus

Zdravko Mamić

Ko je, u stvari, Zdravko Mamić? Ne u onom smislu rođen, živi, ukrao, osuđen, nego ko je stvarno Mamić? Po čemu se on razlikuje od stotina balkanskih bizMismena, pardon, sportskih radnika menadžera, koji žive od trgovine živim mesom, pošto ukradu, imaju dobar život sve dok ih ne uhvate i osude? Poput, recimo, Cece Ražnatović? Dobro, njoj nije dokazano da je ukrala na prodaji mesa iz Obilića pa nije osuđena.
Mamića, znači, imamo i više nego što nam treba, ali, mora se priznati da je Zdravko postao njihov simbol. U stvari, ne samo njihov, simbol je svih balkanskih seoskih varalica koje burgijaju, snalaze se na sitno ili krupno, varaju sistem koji se i ne trudi da ih baš previše utjera u red jer niti ima snage, niti ima smisla, niti, na koncu, i ima nekog sistema.
Suštinski, nema baš neke prevelike razlike između Mamićevog muljanja s milionima eura otetim na tome što neki momci dobro igraju lopte i muljanja njegovih bliskih hercegovačkih predaka s duhanom i ondašnjim financima. Gdje je onda Mamić pogriješio? Odgovor je, formalno, lagan - dozvolio da ga uhvate. No, svi koji žive na Balkanu znaju da je mnogo kompleksniji i mnogo teže vidljiv.
Da li bi Mamić danas bio nepravosnažno na 6,5 godina zatvora osuđeni bjegunac kojeg od robije štiti dvojno državljanstvo, da nije bio direktor zagrebačkog Dinama kad su 1993.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.