DANI 1057 | 29.06.2018.

Vildana Selimbegović

Piše: Vildana Selimbegović

Daleko je oktobarska revolucija

ko je rekao leva?

Razjedinjena ljevica

Daleko je oktobarska revolucija

Mogu li podijeljeni drugovi srušiti nepravdu, nepoštenje, nejednakost i nemoral koji vladaju ovom zemljom? Ili je pravo pitanje: hoće li, umiju li i zašto nasjedaju na politiku zavadi pa vladaj?

Svetozar Pudarić, dugogodišnji član SDP-a BiH, zapravo nekadašnji generalni sekretar ove stranke, član Glavnog odbora, Predsjedništva u više saziva, u vrijeme SDP-ovog mandata na vlasti potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine, na ovogodišnje izbore prijavio se kao nezavisni kandidat za Predsjedništvo države iz reda srpskog naroda. Uredno je prikupio potpise, posudio pare i čekao da ga Centralna izborna komisija BiH odbije, nadajući se samo da neće naći proceduralni razlog, već onaj stvarni: uspio je, CIKBiH nije prihvatio njegovu kandidaturu zato što je Srbin iz Federacije i kao takav po Izbornom zakonu BiH nema pravo da se kandidira.
Pudarić se potom, kako red i zakon nalažu, požalio Sudu BiH, Apelacioni odbor je njegovu žalbu odbio jer je CIK postupio u skladu sa zakonom, pa je u utorak, 26. juna, Pudarić zakucao na vrata Ustavnog suda BiH. U apelaciji Ustavnom sudu BiH zatražio je zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda - pravo da bira i da bude biran.

Zna se

“Bitno je naglasiti da apelacijom ne osporavam ustavne odredbe, već diskriminatorske odredbe Izbornog zakona BiH. Vidim da postoji mogućnost da Ustavni sud BiH usvoji apelaciju, te naloži CIK-u da donese odluku koja bi bila u skladu sa Ustavom BiH.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.