DANI 1057 | 29.06.2018.

Oldrič Tuma

Piše: Oldrič Tuma

Partija koja je izgubila društvo

Feljton

Pola vijeka: Vratiće se opet osam šezdeset (IV)

Partija koja je izgubila društvo

Nevelika po broju strana, knjižica Povratak u šezdeset osmu - 40 godina od protesta, koju je priredila Nora Farik, a 2008. izdala Regionalna kancelarija Fondacije Heinrich Boll u Beogradu, u suštini je rudnik činjenica, vizija i ideja onih koji su bunt 1968. organizovali ili gledali iznutra. Riječ je o zbirci eseja i intervjua koje su pisali ili dali protagonisti 1968. Tereza Bogucka, Danijel Kon-Bendit, Aleksandar Danijel, Benoa Leša, Klaus Meškat, Bil Neson, Nebojša Popov, Marselo Ridenti, Volfgang Templin i Oldrič Tuma, iz koje Dani, uz saglasnost izdavača, prenose četiri priče koje, čini nam se, zaokružuju tu revoluciju (u začetku?). Za kraj, priča Oldriča Tume o ‘68. u Čehoslovačkoj

Prilikom analiziranja uzroka Praškog proljeća, odnosno uzroka velike krize komunizma u Čehoslovačkoj 1968., nije dovoljno samo analizirati uzroke tadašnjih reformi koje je rukovodstvo Komunističke partije Čehoslovačke (KPČ) pokušavalo ostvariti.
Ako želimo da shvatimo dinamiku i značenje događaja iz ‘68., prvo moramo biti svjesni činjenice da na razvoj događaja u toku tog proljeća i ljeta nisu uticali samo reformski orijentisani članovi rukovodstva KPČ-a već i ostale snage u društvu. Društvene snage koje su pripremile teren za reformske napore, otvorivši im put i udahnuvši im energiju, nisu bile istovjetne u smislu svojih ciljeva, političkih programa ili orijentacija.
U SVOJOJ ŽELJI ZA SLOBODOM i demokratijom, najveći dio društva otišao je mnogo dalje od programa reforme Partije, tako da napori društvenog pokreta u suštini nisu bili kompatibilni ni sa jednim komunističkim programom, pa čak ni sa onim reformskim. Međutim, kad se kaže da je taj pokret bio sistemski nespojiv s komunizmom, to ne znači da u njemu nisu učestvovali i članovi KPČ-a.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.