DANI 1057 | 29.06.2018.

Mimi Đurović Rukavina

Piše: Mimi Đurović Rukavina

Ne trudite se razumjeti, Ministarstvo ima kalkulator

čudna neka neutralnost

Šta nose novi prijedlozi zakona o doprinosima i o porezu na dohodak u Federaciji?

Ne trudite se razumjeti, Ministarstvo ima kalkulator

I pored brojnih pokušaja da se pojasne predložena zakonska rješenja o doprinosima i porezu na dohodak, rijetko da je ijedan radnik dobio jasan i precizan odgovor na jedino pitanje koje ga zanima - koliko će sad primati para

Realno, konkretno obračunavanje novih doprinosa i poreza na dohodak u Federaciji BiH neće se desiti toliko brzo, iako je rasprava u javnosti oko prijedloga novih federalnih zakona o doprinosima i porezu na dohodak obilježila cijelu drugu polovinu juna. Federalna Vlada je ova dva prijedloga utvrdila 7. juna i uputila ih u parlamentarnu proceduru. No, od tada se sve glasnije šapuće da ova dva zakona neće doživjeti raspravu u Parlamentu FBiH prije oktobarskih izbora.
Jedni ovakve špekulacije potvrđuju time da “nisu parlamentarci ludi da dižu ruku za zakone kojim će se njihova visoka primanja smanjiti za 500 KM, jer draže je njima 500 KM staviti u džep, nego donositi reformske zakone”, dok drugi kažu da “nije popularno uoči izbora biti ona stranka ili potencijalni novi parlamentarac koji će staviti nove namete na građane”. Možda upravo ove dvije špekulacije i govore najviše o tome da javnost još uvijek baš i ne razumije šta će zaista u praksi značiti eventualna primjena ova dva nova zakona.
VLADA FBiH JE URADILA šta je morala, utvrdila je dva zakona koja proističu iz Reformske agende (doduše, prema ažuriranom Akcionom planu za provedbu mjera iz Reformske agende, rokovi za njihovo donošenje istekli su još marta 2016.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.