DANI 1057 | 29.06.2018.

Saša Rukavina

Piše: Saša Rukavina

Od milion električnih auta u svijetu, u BiH 18

01.07. - Text gore lijevo uaefgia laboreperem faca

Zašto ne pratimo svjetske trendove

Od milion električnih auta u svijetu, u BiH 18

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović razmatrao je sa predstavnicima Privredne komore FBiH inicijative za smanjenje oporezivanja i stvaranja boljeg regulatornog okvira za uvoz novih, a posebno automobila na električni pogon.
"Dramatične promjene će se desiti na tržištu električnih automobila u narednih pet do deset godina i mi moramo pratiti te trendove. U svijetu je prošle godine prodano blizu milion električnih automobila, taj broj se iz godine u godinu udvostručuje, a u našoj zemlji registrovano je svega 18 ovakvih automobila, što je dovoljno upozorenje", rekao je Šarović.
BiH je, upozorava ministar, jedna od rijetkih zemalja u Evropi koja ne nudi nikakve povlastice za uvoz električnih automobila. A stvaranje uslova za uvoz ovakvih automobila važno je sa aspekta korištenja obnovljivih izvora energije, ali i smanjenja zagađenja.
Bosna i Hercegovina je na prvom mjestu u Evropi po broju smrti zbog zagađenja vazduha, a procjenjuje se da 30 odsto zagađenja dolazi od izduvnih gasova iz auta. Imajući u vidu obaveze BiH po evropskim direktivama iz energetike i zaštite od zagađenja, te svjetske trendove u autoindustriji, dogovoreno je da se iniciraju šire javne rasprave o izmjenama zakonske regulative.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.