DANI 1057 | 29.06.2018.

Saša Rukavina

Piše: Saša Rukavina

01.07. - Text gore desno giawes simost, laborepere

Dok se čeka odluka Trgovačkog suda

Agrokor u BiH vrijedi oko 175 miliona eura

Kriza sa hrvatskim Agrokorom ušla je polovinom juna u svoju novu fazu nakon što je izvanredni povjerenik hrvatske Vlade Fabris Peruško predao nagodbu vjerovnika na ovjeru Trgovačkom sudu u Zagrebu. Sud do zaključenja ovo broja Dana nije donio odluku.
Po hrvatskim zakonima, ona bi morala biti poznata u prvoj dekadi jula, a po nagodbi novi vlasnici oko 47 odsto Agrokora biće dvije ruske banke - Sberbank i VTB, vlasnici obveznica predvođeni američkim Knightheadom imaće 25 posto, ispostave stranih banaka u Hrvatskoj 12 posto, a dobavljači četiri posto.
Nešto prije nagodbe objavljeni su podaci o vrijednosti kompanija u koncernu, po kojim 19 najvažnijih vrijede 2,2 milijarde eura. Ukupan dug Agrokora je oko sedam milijardi. Povjerioci su brojke dogovorili da bi mogli podijeliti vlasništvo, ali će vrijednost biti testirana na tržištu. Sberbanka, naime, želi za četiri do pet godina prodati svoj udio.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.