DANI 1057 | 29.06.2018.

Saša Rukavina

Piše: Saša Rukavina

Vratiće povjerenje u obrazovanje

01.07. - Tekst dole lijevo Nus dolestrunt

Zadaci iz Trsta lagano se izvršavaju

Vratiće povjerenje u obrazovanje

Ministri zaduženi za obrazovanje zemalja zapadnog Balkana dogovorili su ključne principe za automatsko priznavanje akademskih kvalifikacija u regiji. To je nadgradnja rada zajedničke radne grupe Vijeća za regionalnu saradnju i Inicijative za reformu obrazovanja jugoistočne Evrope za priznavanje akademskih kvalifikacija u regiji.
Generalni sekretar RCC-a Goran Svilanović podsjeća da je to dio u Trstu lani usaglašenog ambicioznog programa za regionalni ekonomski prostor, te da su osim ovih principa koji bi u konkretne mjere trebali biti pretočeni do 2020., na listi obaveza zajednički informacijski sistem (do 2019.) koji bi olakšao proces priznavanja, te jačanje saradnje ureda Evropske mreže informacijskih centara, nacionalnih informacijskih centara za akademsko priznavanje i agencija za osiguranje kvaliteta u regiji.
"Provedba i ostvarivanje napretka u ovim aktivnostima uveliko su u toku. To je zapravo jedan od najnaprednijih programa i sa zadovoljstvom ću na julskom samitu u Londonu izvijestiti da je naša zajednička radna grupa već postigla napredak u sve tri zacrtane aktivnosti", rekao je Svilanović.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.