DANI 1057 | 29.06.2018.

Saša Rukavina

Piše: Saša Rukavina

Da nam živi, živi porez na rad!

01.07. - Naslov GLAVNANAJAVA

Da nam živi, živi porez na rad!

Prilikom analiziranja uzroka Praškog proljeća, odnosno uzroka velike krize komunizma u Čehoslovačkoj 1968., nije dovoljno samo analizirati uzroke tadašnjih reformi koje je rukovodstvo Komunističke partije Čehoslovačke (KPČ) pokušavalo ostvariti.
Ako želimo da shvatimo dinamiku i značenje događaja iz ‘68., prvo moramo biti svjesni činjenice da na razvoj događaja u toku tog proljeća i ljeta nisu uticali samo reformski orijentisani članovi rukovodstva KPČ-a već i ostale snage u društvu. Društvene snage koje su pripremile teren za reformske napore, otvorivši im put i udahnuvši im energiju, nisu bile istovjetne u smislu svojih ciljeva, političkih programa ili orijentacija.
U SVOJOJ ŽELJI ZA SLOBODOM i demokratijom, najveći dio društva otišao je mnogo dalje od programa reforme Partije, tako da napori društvenog pokreta u suštini nisu bili kompatibilni ni sa jednim komunističkim programom, pa čak ni sa onim reformskim. Međutim, kad se kaže da je taj pokret bio sistemski nespojiv s komunizmom, to ne znači da u njemu nisu učestvovali i članovi KPČ-a.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.