DANI 1057 | 29.06.2018.

Đorđe Krajišnik

Piše: Đorđe Krajišnik

S velikanima svjetskog jazza

01.07. - Glavni tekst 3 ipieniae peeos olorum Aqua

Sinan Alimanović snima album u New Yorku

S velikanima svjetskog jazza

Bosanskohercegovački jazz ambasador Sinan Alimanović počeo je snimanje novog nosača zvuka u New Yorku. Pokraj velike i bogate diskografije sa različitim, legendarnim muzičkim sastavima, ovo je sedmi nosač zvuka na kojem će se Alimanović predstaviti kao vođa benda.

Cijenjeni muzičari

Na novom albumu ritam sekciju internacionalnog sastava, koji predvodi Sinan Alimanović, čine američki jazz muzičari čija su imena neizostavna u porodičnom stablu jazz muzike: Harvie S., američki kontrabasist, kompozitor, inovator, profesor na Manhattan School of Music, svoje ime je upisao u porodično stablo jazz muzike saradnjama sa muzičarima kao što su: Sheila Jordan, James Brown, Chet Baker, Tony Bennet, Kenny Barron, Michael & Randy Brecker, Gil Evans i mnogim drugim.
Victor Lewis, američki bubnjar i kompozitor, smatra se jednim od najcjenjenijih savremenih jazz bubnjara. U svojoj bogatoj karijeri bilježi saradnje sa neizostavnim imenima iz jazz svijeta, kao što su: Dexter Gordon, Carla Bley, Eddie Henderson, Woody Shaw, Michael & Randy Brecker, Antony Braxton, Bobby Hutchenson itd.
Na novom albumu, koji će najvećim dijelom biti u formi trija, nastupit će i gosti solisti: Jed Levy, američki saksofonist i kompozitor kojeg kritičari smatraju glavnom potporom jazz scene u New Yorku, bilježi saradnje sa legendarnim muzičarima i sastavima kao što su: Curtis Fuller, Don Friedman, Tom Harrell, Shirley Scott, Eddie Henderson, Mike Clark, Jack McDuff, Don Patterson, The Vanguard Jazz Orchestra (The Thad Jones/Mel Lewis Orchestra)…

Bosanski groove

Lejla Alimanović, magistrica u oblasti odnosa između jazza i književnosti, umjetnička producentica, ali i jazz vokalistica, godinama sarađuje sa ocem Sinanom Alimanovićem na različitim jazz projektima.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.