DANI 1057 | 29.06.2018.

Piše:

01.07. - brojka 5

brojka 5

Bosna i Hercegovina nekada je bila zemlja sa tri fabrike duhana, u Mostaru, Banjoj Luci i u Sarajevu. Ona u Mostaru zatvorena je prije nekoliko godina, u Banjoj Luci je zvaničan kraj proglašen nedavno, te je ostala samo Fabrika duhana Sarajevo (a i to se ne zna dokad).
Fabrika iz Banje Luke, kako nam je kazao Miroslav Marinković, bivši radnik i predsjednik Sindikata Fabrike duvana, počela je tonuti prije desetak godina, a konačno je potonula nedavno kada su radnici, ne vidjevši drugi izlaz, pristali da im bude isplaćena otpremnina od po 500 eura po godini staža. To je, kažu, najcrnji mogući scenarij kojeg su se plašili, te više nemaju nadu da će proizvodnja ikada biti nastavljena.
Kompanija Bulgartobaco, koja je vlasnik Fabrike, tako će za dogovor koji je postigla s radnicima morati izdvojiti dva miliona KM, a radnici će s biroa čekati ili neku novu priliku za posao ili na penziju. Da se ne zna šta će se dalje dešavati na lokaciji na kojoj se nekada proizvodilo, potvrdio je nedavno i ministar industrije, energetike i rudarstva RS-a Petar Đokić, koji je kazao da bugarski vlasnici za sada nemaju namjeru da ponovo aktiviraju proizvodnju, ali i to da još nije pokrenut postupak eventualne promjene namjene Fabrike duvana Banja Luka.

Obaveze

British American Tobacco je, podsjetimo, prije godinu kupio sve brendove cigareta koji su se proizvodili u Fabrici duvana Banja Luka od preduzeća Bulgartabac Holding i njegovog povezanog društva Blagoevgrad-BT, kao i maloprodajni lanac Fabrike duvana Banja Luka - Lafka.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.