DANI 1056 | 01.06.2018.

Jelena Milanović

Piše: Jelena Milanović

upiremo prstom

Izvještaj za 2017.: Pusti optužnicu, haj’mo na radionicu

VSTV-u mjerna jedinica nisu korumpirani političari

Ako već niste znali, u izvještaju VSTV-a BiH za 2017. ćete otkriti da većina sudija i tužilaca “izuzetno uspješno” obavlja funkciju, da će oni koji se makar slučajno uhvate ukoštac s korupcijom dobiti stimulaciju, a da je inače stanje u pravosuđu toliko dobro da se obilaze edukacije koje uopšte nisu ni preporučene

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH objavilo je izvještaj o radu za 2017. godinu i, kao što je to već ustaljena praksa, on će biti razmatran u oba doma državnog Parlamenta. Vjerovatno “neće biti primljen k znanju”, ali od svega što je u još jednom izvještaju pobrojano, mnogo je zanimljivije ono što je izostavljeno. Krenimo redom.
U uvodniku koji potpisuje predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija, bode oči tvrdnja da je, “kao i prethodnih godina, VSTV ostao dosljedan svojoj misiji obezbjeđenja nezavisnog, nepristrasnog i profesionalnog pravosuđa u BiH, koje omogućava jednak pristup pravdi i jednakost svih građana pred zakonom”. Baš niko nije očekivao da Tegeltija u izvještaju spomene zaključke koje je iz sjednice u sjednicu nastojao progurati sve dok ga Bruxelles nije lupio po ušima, još manje afere u kojima su među glavnim akterima bile v.d.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.