DANI 1056 | 01.06.2018.

Piše:

EU u sendviču između Teherana i Washingtona

svijet

Nakon američkog povlačenja iz iranskog nuklearnog sporazuma

EU u sendviču između Teherana i Washingtona

Situaciju je najbolje opisao Donald Tusk starom poslovicom “šta će ti neprijatelji pored ovakvih prijatelja” • Može li Evropa savladati psihološke prepreke o kojim govori Jaffrey Sax i sama donijeti odluke u svom interesu

Pretenciozno bi bilo tvrditi da je odluka američkog predsjednika Donalda Trumpa da SAD napuste nuklearni sporazum ili, kako se zvanično zove JCPOA, Zajednički sveobuhvatni plan, početak zadnje faze geopolitičkog preslaganja svijeta, ali... Čini se da je tekući razvoj događaja u prvi plan izbacio odnose SAD-a i Evropske unije ili, bolje, starih saveznika u novom dobu.

Ništa neočekivano

U kojem će, sad je to jasno, EU možda i prvi put tako otvoreno i tako jasno morati donijeti neke svoje odluke vodeći se prije svega vlastitim interesima, pa tek onda savezništvom. Rezultati odlučivanja možda neće biti tako jasno poslagani po tačkama kao što su svoje zahtjeve u drugoj polovini maja posložili prvo Amerikanci Iranu u 12, a onda Teheran Bruxellesu u pet. Prije će biti da će se te odluke čitati u potezima koje će tokom juna vući Bruxelles, glavni gradovi članica EU, Berlin i Pariz prije svih.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.