DANI 1056 | 01.06.2018.

Adem Džaferović

Piše: Adem Džaferović

Narodu oteli 97 miliona pa ih drže na računima

smijurija i sramota

Akcize na gorivo povećane, ali novac do putara ne stiže

Narodu oteli 97 miliona pa ih drže na računima

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH još ne dijeli pare skupljene od 1. februara jer Federacija hoće više od 59 posto, deset posto prikupljenog zadržava se kao rezerva, a za suštinske razlike u različitim jezičkim verzijama istog zakona niko i ne haje

Dugo vremena se vodila borba u Parlamentu Bosne i Hercegovine da se usvoje izmjene i dopune Zakona o akcizama. Političke stranke su bile podijeljene oko ključnog pitanja - da li građanima BiH zbog gradnje autoputeva dodatno nametnuti novi teret na ionako skromne džepove. Na početku je bilo znatno više onih koji su se protivili povećanju akciza, međutim, kako je pritisak međunarodne zajednice rastao, tako su i pojedini protivnici nameta potpisivali kapitulaciju.
Pravdali su to činjenicom da im je konačno obećano da će sva sredstva prikupljena od akciza na gorivo ići namjenski u cestogradnju. Brojni ekonomski analitičari upravo u ovom dijelu su ranije ukazivali na netransparentnost. Naime, vladalo je mišljenje da su se i od postojećih akciza mogli graditi autoputevi da su se sredstva koristila namjenski. Ali nisu, samo je mizernih 20 posto odlazilo u cestogradnju, ostatak novca išao je u entitetske budžete za finansiranje, u svijetu nezabilježene brojne administracije.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.