DANI 1056 | 01.06.2018.

Saša Rukavina

Piše: Saša Rukavina

Jedinstvo je javno, različitosti skrivene

sda demokratija

Džaferovićev izbor, rasplet koji otvara nove zaplete

Jedinstvo je javno, različitosti skrivene

Konvencija SDA, na kojoj je izabran stranački oktobarski kandidat za Predsjedništvo BiH, kratko je trajala, odabrani je gubitnika porazio za 17 glasova, a obećanja izgovorena u sali odmah su zaboravljena jer u njih ne vjeruje ni Onaj koji ih je izgovorio

Čisto hipotetički: voljom birača u oktobru dužnosti u Predsjedništvu BiH preuzmu SNSD-ov predsjednik Milorad Dodik, HDZ-ov Dragan Čović (ili bilo koji i čiji drugi kandidat u ovoj fotelji) i SDA-ov potpredsjednik Šefik Džaferović. Hoće li se na prvoj sjednici novog saziva državnog vrha esenesdeovac dići i izaći iz kancelarije kao što danas to rade državni poslanici te stranke svaki put kad Džaferović treba voditi sjednicu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH?
Dobro, to jeste hipotetička situacija, posebno ako Milorad Dodik ostane dosljedan svom stavu da njega, ako pobijedi, ne zanima ni Predsjedništvo ni koga će sebi izabrati druga dva naroda. A ni u državnom Parlamentu esenesdeovci nisu baš toliko dosljedni u zahtjevu da Džaferović odstupi iz parlamentarnog vrha zbog svoje ratne uloge. Jer, nadležni kažu da u tome šta je kandidat SDA radio tokom agresije na BiH nema ništa sporno, pa je onda SNSD-ov igrokaz tek jedan od alata za pokušaj blokade državnog parlamenta.

Važno je ne odustati

Ovom se hipotetikom SDA nije bavila birajući svog oktobarskog kandidata za Predsjedništvo BiH. Naprosto, previsoka je to politika bila za doba stranačkih igri i igrica. Toliko zabavnih da su bukvalno sve do proglašenja rezultata tajnog glasanja na stranačkoj Konvenciji 26.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.