DANI 1056 | 01.06.2018.

Faruk Šehić

Piše: Faruk Šehić

Potprostorna kolebanja, rezidualne frekvencije i fluktuacija nemogućeg

ruinlust

Predgovor novoj knjizi Priče sa satnim mehanizmom, više zamišljen da nabaci smjernice kako je ne treba čitati

Potprostorna kolebanja, rezidualne frekvencije i fluktuacija nemogućeg

Čemu fantastika kada je sve što smo živjeli bilo fantastično. Kilogram kafe je 1994. koštao 330 ondašnjih pravih njemačkih maraka na području Okruga Bihać. Vreća bijelog brašna 1.000 DM. U Bosni bi se Carrollova Alisa osjećala kao kod kuće

Nekad su knjige imale predgovore, bilo da su ih pisali teoretičari, kritičari, ili pisci. Nekad smo čitali te predgovore da se spremimo za časove srpsko-hrvatskog hrvatsko-srpskog jezika i književnosti. Predgovori su bili korisni, ali nikad nisu imali ono što nam je trebalo za nastavu: fabulu. Redoslijed zbivanja u književnom djelu.
Danas nema predgovorâ, a i jezik je promijenio naziv; ostao isti i promijenio se koliko ga govornici i epoha mijenjaju po sebi. Tako da ni ovaj predgovor neće sadržavati kratak opis dešavanja u djelu. Prvobitno sam mislio da ovaj tekst napišem za one novinare koji će me pitati: “Možete nam reći, o čemu se radi u vašoj novoj knjizi?”

Šta bi rekao Bob Rock

Nema besmislenijeg pitanja, s obzirom da onaj ko ga postavlja nije pročitao knjigu, ali je došao na promociju, upalio kameru i postavio pitanje.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.