DANI 1056 | 01.06.2018.

Ahmed Bosnić ahmed@bosnic.com

Piše: Ahmed Bosnić ahmed@bosnic.com

Planina koja je spasila svijet

putopis

Svijet na mom dlanu: ARARAT (Turska)

Planina koja je spasila svijet

Zahvaljujući fosiliziranim nalazima turskih geologa, kao i specijalnim snimcima iz aviona, koje su pedesetih godina prošlog stoljeća snimili turski vojni kartografi, 2009. godine specijalna znanstvena komisija turskog Parlamenta stavila je tačku na stoljetne rasprave o tome da li ostaci Nuhove (Noah, Noje...) arke uistinu postoje na Araratu. Na snimcima se jasno vide obrisi okamenjenog legendarnog broda

Cijelu noć je padala studena oktobarska kiša i u meni rasplamsavala neke neznane strahove, sumnje i zebnje. Teško sam zaspao, a ujutro - potpuno nenadano - osvanuo je sunčan i blistav dan, probudivši u meni sasvim drukčije raspoloženje. Na ulici, ispred našeg skromnog prenoćišta, po dogovoru, čekao nas je naš domaćin i vodič Mustafa. Srdačan muškarac srednjih godina, vedrog i prijatnog lica, na kome dominiraju crni njegovani brkovi.
Malo je Kurda bez dominantnih brkova na licu, a u Vanu, gradu duge historijske tradicije na tromeđi Turske, Irana i Armnije, u kome žive većinski Kurdi, gotovo da ih i nema. Svi pred nama razvlače srdačne i prijateljske osmijehe, dok im iznad usta dominiraju široki debeli brkovi, koji djeluju kao otvoreni minijaturni kišobrani. Umjesto jutarnjeg pozdrava, Mustafa ruku stavlja na srce, izražavajući poštovanje prema nama, a onda pokazuje rukom prema dalekom horizontu u kome se u blagoj jutarnjoj izmaglici bjelasaju vrhovi svete planine.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.