DANI 1056 | 01.06.2018.

Adnan Demić

Piše: Adnan Demić

Da nije antifašizma, ne bi bilo ni ljudskog roda

partizani novog doba

Maj, mjesec u kojem je pobijeđen fašizam. Ili smo to bar mislili

Da nije antifašizma, ne bi bilo ni ljudskog roda

Ustvari, pravo pitanje je može li iko biti iznenađen i zbunjen činjenicom da antifašističku svetkovinu samoproglašeni nositelji europskih vrijednosti tumače kao provokaciju, a evropska vrijednost je i Dan pobjede nad fašizmom, odnosno Dan Evrope

Rijetki su skupovi s toliko ljubavi u zraku, solidarnosti i drugarstva poput antifašističkih “sijela” po Bosni i Hercegovini. Sve ih je manje, organizacijski, nažalost, i dalje su skromni, ali svoju svrhu svaki put ispune i zbog tog je uvijek lijepo. Lijepo je na Tjentištu, u Jajcu, Mrkonjiću, a nekako je uvijek posebno u Jablanici. Možda zato što je Hercegovina u maju najljepša.
I ovog je puta nekoliko hiljada antifašista iz svih dijelova bivše države pohodilo jablanički hram. Položeno je cvijeće, svi su se poklonili drugu Titu i žrtvama Narodnooslobodilačkog rata, uz neizbježna prisjećanja na slavnu borbu, na obilježavanja godišnjica ofanzive u vremenu dok je Tito bio živ, pa do filmskog ostvarenja - spektakla koji je običnom čovjeku približio veličinu i važnost bitke za ranjenike. A svi koji odluče stati pred mikrofon, diktafon ili kameru i nešto javno kazati, očekivano, svakog puta u prvi plan stavljaju humanost Narodnooslobodilačke vojske i povinovanje Josipu Brozu Titu, koji je naredio da se ranjenike ne ostavlja.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.