DANI 1056 | 01.06.2018.

Đorđe Krajišnik

Piše: Đorđe Krajišnik

Višestruko poraženo sjećanje

iznevjerena borba

Sutjeska 75 godina poslije

Višestruko poraženo sjećanje

Bitka na Sutjesci jedna je, kako istorija pamti, od najkrvavijih bitaka Drugog svjetskog rata na ovim prostorima. Ali, uz Bitku na Neretvi, i jedna od ključnih partizanskih bitaka koja je uticala na tok Drugog svjetskog rata u Jugoslaviji

Uoči obilježavanja 75. godišnjice Bitke na Sutjesci, jedne od najznačajnijih jugoslovenskih bitaka u Drugom svjetskom ratu, ponovo se vraćamo istim onim pitanjima o našem današnjem odnosu spram antifašističkog naslijeđa i onoga što ono za nas znači. Pri tome mislim na odnos svih nekad jugoslovenskih naroda i narodnosti spram partizanske borbe i izvojevanih pobjeda u Drugom svjetskom ratu, sa Sutjeskom kao jednom od najvažnijih tačaka partizanske borbe.
Činjenice pokazuju da je taj odnos uglavnom identične ambigvitetske prirode u svim bivšim republikama.
Devedesete godine prošlog vijeka, kao i novi milenij donijeli su u našoj percepciji antifašističke borbe niz preoblikovanja, koja su nastala iz revizionističkih pokušaja prekrajanja istorije. Danas kada se govori o partizanskoj borbi, ona se sa jedne strane proskribira kao usko ideološka “boljševička borba” ili se u etničkom partikularizmu nastoji istaći primat samo jednog naroda u antifašističkoj borbi i njenim ključnim bitkama. Sa druge strane, u povampirenom kvislinškom gledanju na povijest, rehabilitaciji ustaških, četničkih i drugih kvaslinških zločinaca kao heroja, zasluge partizanskih boraca u borbi za slobodu jugoslovenskih naroda nastoje se minimizirati i potisnuti u stranu.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.