DANI 1056 | 01.06.2018.

Razgovarao: Edin Barimac

Piše: Razgovarao: Edin Barimac

Odgovorni poslodavac i radnik danas moraju biti na istoj strani

intervju

Sinan Husić, predsjednik Saveza sindikata radnika rudnika u Federaciji

Odgovorni poslodavac i radnik danas moraju biti na istoj strani

Biće jako teško početi ovdje kvalitetnije živjeti ako ne budemo imali proizvodnju na višem nivou od postojećeg i ako se odnos snaga proizvođača i potrošača ne izmijeni u korist proizvođača

DANI: Koliko je rad u BiH, na Balkanu potplaćen?

HUSIĆ: Pokazatelji relevantnih domaćih i međunarodnih institucija govore da je u Bosni i Hercegovini, pa i na Balkanu, radna snaga jeftina. Možemo to vidjeti iz javnog nastupa ozbiljnih investitora iz zemalja EU, koji više ne kriju da u BiH imaju dobre i edukovane radnike po povoljnim cijenama. Tako da se može kazati da radnici u BiH rade za male plate.

DANI: Je li danas veći problem prodati nego proizvesti?

HUSIĆ: Nama u BiH, a vidi se to i u zemljama regiona je, čini mi se, jednako problem i proizvesti i prodati. Opet, ako analiziramo dešavanja na evropskom tržištu, može se kazati da je ipak lakše prodati nego proizvesti. Naš ozbiljan problem je što ne proizvodimo onoliko koliko nam treba i što imamo puno potrošača u odnosu na broj proizvođača. Nemamo kvalitetne efektivne mjere nadležnih institucija BiH koje će podstaći proizvodnju, motivisati građane i radnike da sa više želje ulaze u oblasti i djelatnosti koje se bave proizvodnjom.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.