DANI 1056 | 01.06.2018.

Razgovarala: Zinaida Đelilović

Piše: Razgovarala: Zinaida Đelilović

Čekanje pred vratima EU je skuplje i od ulaska u hodnik

intervju

Hedvig Morvai, izvršna direktorica Evropskog fonda za Balkan

Čekanje pred vratima EU je skuplje i od ulaska u hodnik

Evropski fond za Balkan je za deset godina rada postao jedinstveni regionalni centar koji nepokolebljivo radi na evropeizaciji regiona

Oko 200 svjetski poznatih i utjecajnih ljudi, sadašnjih i bivših visokih zvaničnika i poslovnih osoba, okupilo se polovinom aprila u Beogradu radi obilježavanja desetogodišnjice Evropskog fonda za Balkan. Istovremeno, predstavljena je i Deklaracija o evropskom partnerstvu sa Balkanom. O kakvom se tačno dokumentu radi, kakve su reakcije na taj dokument, te u kojoj su mjeri političari iz BiH zainteresirani da se uključe u rad Evropskog fonda za Balkan, razgovarali smo sa izvršnom direktoricom Hedvig Morvai.

DANI: Kakve koristi je Balkan imao i ima od Evropskog fonda za Balkan?

MORVAI: Evropski fond za Balkan je za deset godina rada postao jedinstveni regionalni centar koji nepokolebljivo radi na evropeizaciji regiona i jačanju regionalne saradnje. Idemo događajima u susret, identifikujemo najveće izazove sa kojima se zapadni Balkan suočava u nastojanju da na njih damo efikasne odgovore koji dugoročno mogu unaprediti život građana koji žive ovde. Zato smo fokusirani na stvarnu demokratsku, socio-ekonomsku i društvenu transformaciju.

Za proteklu deceniju je iz naših programa izašlo 200 javnih službenika koji su osposobljeni da daju impuls bržim i efikasnijim reformama naših administracija; podigli smo kapacitete 100 balkanskih tinktenkova i njihovih istraživača koji danas značajno utiču na donošenje boljih zakona; naši eksperti iz različitih oblasti su promovisali širom Evrope i sveta važnost našeg regiona i tražili pomoć za rešavanje naših problema; kreirali smo različite alate kako bi se čitav ovaj prostor ponovo povezao i zajedničkim snagama počeo da gradi bolju budućnost.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.